Jdi na obsah Jdi na menu

Radnice

10. 4. 2019

Historie

Z původního umístění na nároží Biskupské a Radniční ulice byl úřad v letech 14171433 přemístěn do tzv. Knollova domu, ke kterému byl na konci 15. století připojen Terczebuchovský dům, načež byly obě budovy propojeny a několikrát stavebně upravovány.

Při požárech v letech 1641 a 1655 došlo na budově k vážným škodám a již na počátku dvacátých let 18. století se uvažovalo o celkové přestavbě. Poté, co byl radními roku 1727 odmítnut návrh schwarzenberského políra Pavla Kolečného z Třeboně, který byl již autorem Samsonovy kašny, byla postavena v barokním stylu podle plánů architekta Antona Erharda Martinelliho v realizaci právě Pavla Kolečného. V přízemí se dochovaly starší gotické a renesanční prostory s půlkruhovými klenbami.

Popis

Radnice má tři věže s hodinami na té nejvyšší, prostřední, a zdobnou fasádu s chrliči. Její průčelí je bohatě zdobené a na atice stojí sochy čtyř měšťanských ctností: Moudrosti, Opatrnosti, Statečnosti a Spravedlnosti. Od roku 1995 je na prostřední věži umístěna počítačem řízená zvonkohra, kterou tvoří 16 zvonků o váze 8-60 kg. Zaznít na ní může až osmdesát hudebních motivů, jež se mění dle části dne nebo ročního období, vždy však nejprve zaznívá píseň K Budějicím cesta. Zhotovena byla pasovskou firmou Perner, která ve městě působila už v období 17721945.

V objektu se nacházejí významná výtvarná díla, např. freska Šalamounova soudu v obřadní síni či originály soch barokního sochaře Josefa Dietricha. V příloze je fasáda radnice s vlajkou ČR.

Služby

V radnici a přilehlých budovách sídlí magistrát města. Budova má dva hlavní vchody, z nichž jeden slouží především jako průchod do obřadního sálu využívaného ke svatebním obřadům a oficiálním setkáním, a druhým se vstupuje na nádvoří a do prostor magistrátu a místního turistického informačního centra.

Magistrát města každoročně pořádá ve spojení s radnicí řadu akcí pro veřejnost včetně komentovaných prohlídek budovy nebo koncertů, radničních trhů a divadelních představení na radničním nádvoří.

Na střeše radnice jsou umístěny úly. Získaný med je používán jako reprezentační dárek pro oficiální návštěvy.1280px-ceske_budejovice-_radnice_-_detail_pruceli.jpg