Jdi na obsah Jdi na menu

Náměstí Přemysla Otakara II.

10. 4. 2019

Historie

V dřívějších dobách se náměstí říkalo různě, písemně je zaznamenaný název Hlavní náměstí. Od roku 1915 neslo náměstí následující pojmenování:

Téměř pravidelná čtvercová plocha náměstí má rozměry cca 133×133 m. Byla vytyčena okolo roku 1265 Hirzem a okolo ní byly vyměřeny parcely šířky kolem 8 m pro stavbu měšťanských domů. Náměstí bylo postupem času vydlážděno a byla na něm zbudována studna a popraviště (na jeho místě se dnes nachází bludný kámen). Nějakou dobu na něm stály i masné krámy, než byly z příkazu Karla IV. strženy a přemístěny do dnešní Krajinské ulice. V první polovině 20. století jezdily po krajních stranách náměstí též tramvaje. Poblíž severovýchodního rohu náměstí se nachází Černá věž a katedrála svatého Mikuláše.

Bludný kámen

V jihovýchodní části náměstí je v pravidelné keramické dlažbě oblý, cca 30 cm velký kámen s křížkem. Podle pověsti na tomto místě stával popravčí špalek. V roce 1478 na něm bylo údajně popraveno 10 mladíků podezřelých z vraždy rychtáře.

Současná pověst říká, že kdo překročí kámen v určitou hodinu, zabloudí.

V roce 2010 se skupince mladíků podařilo kámen vykopat, při činu je zadržela městská policie. Od té doby je z bezpečnostních důvodů kámen zabetonovaný do země. (viz zleva)

Samsonova kašna

Náměstí má téměř čtvercový tvar. Jižní strana má délku 132,5 m, zatímco severní 137,4 m. Uprostřed náměstí se nachází plocha dlážděná keramickou dlažbou z roku 1939, která má rozměr 80×80 m, ke které z každé strany přiléhá 10 m široký pruh, využitý mj. jako parkoviště. Tato plocha má tedy výměru 1 ha (kvůli zaoblení rohů 9 954 m²), celé náměstí pak 17 768 m². Návrh této úpravy náměstí pochází od profesora Pavla Janáka, dlaždičky byly vyrobeny v Šatově.

Rozlohou je větší stejnojmenné náměstí ve Vysokém Mýtě, avšak to budějovické má tvar bližší čtverci. (viz zprava)cb_-_bludny_balvan_04.jpgsamsonova_kasna_cb.jpg